Alles over koffiebonen

Smaken verschillen

Alles over koffiebonen

Espresso, koffie met melk, cappuccino of misschien wel extra sterke koffie met suiker. Iedereen drinkt zijn koffie anders. Smaken verschillen en dat is maar goed ook. Behalve de simpele vraag ‘hoe drink jij je koffie?’ zijn er nog andere mogelijkheden om de smaak van koffie te beïnvloeden. Zo zijn er verschillende soorten koffiebonen verkrijgbaar. De meest voorkomende zijn de Robusta en Arabica bonen. Ook bij Allora Caffè zijn er verschillende varianten koffiebonen verkrijgbaar. Een korte uitleg over deze koffiebonen.

Arabica

Milde smaak

Arabica

Arabica koffiebonen zijn milder van smaak. De koffiesmaak die hieruit voort komt is niet zo bitter als bij Robusta koffiebonen. In de Arabica koffiebonen zit dan ook minder cafeïne. Desondanks zijn Arabica bonen vaak duurder per kilo. Dit komt omdat de oogst niet altijd lukt. De Arabica koffieplant is vatbaar voor plantenziektes. De veelal kleine oogst levert dus niet zoveel koffiebonen op en is daardoor ietwat zeldzamer verkrijgbaar. De smaak van Arabica koffie bevat vaak wel veel aroma waardoor échte koffieliefhebbers graag voor Arabica bonen gaan.

Robusta

Cafeïne

Robusta

Robusta koffiebonen hebben de bekende bittere smaak die mensen vaak proeven bij koffie. Dit komt omdat er meer cafeïne in de Robusta koffiebonen zit. Deze cafeïne maakt de koffieplant aan om zichzelf te kunnen beschermen tegen ziektes. De oogst van Robusta koffiebonen levert vaak veel koffie op. Hierdoor is de Robusta koffie vaak gemakkelijker verkrijgbaar en goedkoper. Robusta koffiebonen worden vaak gebruikt in instant koffiepoeders.

Arabica VS. Robusta

De verschillen

Arabica VS. Robusta

Er zijn ook melanges te koop waarin een mix van de Arabica en Robusta koffiebonen zijn gemaakt. Dit is eigenlijk een win-win situatie: wél het rijke aroma, wél de cafeïne maar géén bittere smaak.

Een voorbeeld: “Orcafe Mokoro van Costadoro is een heerljke volle koffie. Het melange is samengesteld uit hoogwaardige hooglandarabica met als basis de Ethiopische Sidamo. Aangevuld met een Vietnamese gewassen Robusta boon maakt dat deze koffie lekker wegdrinkt.”

Bekijk alle koffiebonen
100% Arabica

Costadoro

100% Arabica

De Italianen willen graag dat iedereen ter wereld kan genieten van de beste koffie. Wanneer u Costadoro Caffe proeft begrijpt u waar we het over hebben. In 1980 lanceerde Costadoro de Master Club Coffee. Deze verfijnde melange bestaat uit 100% Arabica koffiebonen. Wij helpen graag mee om wereldwijd de koffiemarkt te voorzien van lekkere koffie. Daarom voorziet Allora Caffè de Nederlandse markt van Costadoro koffie.

Lees meer over Costadoro